Počas odpustu posvätil J. Babjak aj nový baziliánsky monastier a cestu

16.08.2013 Stropkov

Bukovce 16. augusta (TASR) - Počas odpustu na starodávnom pútnickom mieste Buková Hôrka pri obci Bukovce v okrese Stropkov prešovský arcibiskup a metropolita vladyka Mons. Ján Babjak SJ posvätil nový baziliánsky monastier, teda miesto, kde žijú mnísi. Zároveň pútnikov pozval na ďalšie odpusty. Najbližší sa začína už v sobotu (17. 8.) v Ľutine.
„Tohtoročný odpust Premenenia Pána na Bukovej Hôrke bol mimoriadne významný, nakoľko vladyka Ján po svätej liturgii posvätil na tomto pútnickom mieste nový monastier otcov baziliánov a vyjadril veľkú radosť z toho, že sa sem vracia opäť mníšsky život. Nový monastier bol vybudovaný vďaka domácim a zahraničným darcom a bol zasvätený solúnskym bratom v jubilejnom roku sv. Cyrila a Metoda,“ informoval hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.
Ďalej uviedol, že počas odpustu bola tiež požehnaná novovybudovaná cesta na toto pútnické miesto, ktorá bola slávnostne otvorená predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom a riaditeľom Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimírom Kozákom.
Buková hôrka patrí medzi obľúbené pútnické miesta gréckokatolíkov na Slovensku. Traduje sa, že sa tu kedysi zázračne uzdravil slepec, ktorý prichádzal pravidelne z Haliča na jarmok do Stropkova.
 

Vyberte región